Novosti - detaljno

Voda život znači

24.3.2014. 9:30:51 -  

U petak 21.03.2014.g., dan uoči Svjetskog dana voda koji se na inicijativu UN-a obilježava od 1993.g. 22. Ožujka diljem svijeta, Kumpanija Kosirići Tinjan i Općina Tinjan organizirali su program na izvoru Pajićka kod mjesta Jurići, nedaleko Muntrilja.


Učenici viših razreda osnovne škole Tinjan krenuli su zajedno sa učiteljima u 8.00 sati pješke prema izvoru Pajićka.Nakon dva sata hoda i prijeđenih nekih 6 kilometara stigli su do cilja, gdje su ih dočekali domaćini Kumpanija Kosirići Tinjan.

Nakon kratke okrjepe uslijedio je prigodni program.

Kumpanija Kosirići pripremila je uz plesni program i kratki igrokaz na temu starih običaja vezanih uz vodu. Tako se moglo vidjeti kako se „hrašti graža“ s kosirom, grabi trava, pere roba na dasci.
Gost u programu bila je gđa. Mirjana Margetić iz Etnografskog muzeja Istre. Ispričala nam je o važnosti vode i različitim oblicima voda stajačicama koje su sveprisutne i koje su bile od velike važnosti za naš kraj u povijesti.

Dolazak g. Marija Gašparinija iz mjesta Fabci sa vozom i volovima oduševio je publiku na Pajićki. Uz pomoć svog unuka Antonia i g. Vitorija Golčića iz Jurići pokazao nam je kako se nekad vadila voda iz lokve, spremala u brente i bačve, te vozila na vozu u domaćinstva.

I sami učenici imali su priliku grabiti vodu iz Pajićke, a barba Marijo i barba Vitorijo ispričali su nam i par štorijic od nikad. Nakon prezentacije napravili smo mali kviz znanja o poznavanje starih predmeta. Najbolji rezultat postigli su učenici 6.razreda. Na velikoj livadi pored Izvora igrali smo igru sa vodom i slamkama gdje su najbolji bili 7.razred, a u potezanju konopa pobijedio je 8.razred. Cijelo druženje podsjetilo nas je na važnost vode za život.

Vodu treba čuvati, lokve, šterne i cisterne zaštititi.

SVAKA KAP VODE JE VAŽNA
VODA ŽIVOT ZNAČI<<< Natrag