O nama

Kumpanija Kosirići Tinjan

Udruga građana pod nazivom Kumpanija Kosirići Tinjan, osnovana je u veljači 2006.godine u Tinjanu, u svrhu očuvanja starih tradicionalnih običaja, razvijanja i njegovanja različitih aktivnosti kao što su: kultura, umjetnost, glazba, folklor, gluma, književnost i ekologija, te na taj način prenventivno utjecati na pravilan razvoj mladih našeg kraja.

Udruga broji 70 - tak aktivnih članova životne dobi od 5-55.
Djeluje u četiri skupine: vokalna, plesna seniori, plesna juniori i sviračka skupina na tradicionalnim istarskim instrumentima.

Članovi odbora:
Marina Jakus - predsjednica udruge,voditelj korepetitor i jedna od osnivača udruge.
Ivana Šušnjar - dopredsjednica udruge, voditelj korepetitor i jedna od osnivača udruge.
Linda Rioža - član odbora,aktivni član od osnutka.

Stručni voditelji:
Voklana skupina - Aida Vidan
Plesna skupina - Stjepan Celić
Sviračka skupina - Miloš Pernić

Voditelji korepetitori unutar udruge:
Plesna skupina Juniori - Daliborka Sirotić i Ivana Šušnjar
Plesna skupina Seniori - Marina Jakus

Kumpanija Kosirići Tinjan , je relativno mlado folklorno društvo, međutim broji veliki broj javnih nastupa na području Istre, diljem Hrvatske i inozemstva.

Među važnije plesne nastupe ubrajamo: ISAP-u u Tinjanu , nastup na 50-godišnjici Plave Lagune, MIK – Općina Gračišće (2007., 2008., 2009., 2010.) , sudjelovanje na Mediteranskim folklornim susretima Zlatna sopela, nastupi na raznim smotrama folklora.
Također, ponosni smo na nastup u vijećnici grada Zagreba, u sklopu prezentacije istarskog pršuta, zatim predstavljanje Istre na turističkom sajmu u Stuttgartu, sudjelovanje na međunarodnom natjecanju folklora u Skoplju, gostovanja u talijanskom Nimisu, putovanje u Austriju, Auersbach te nastupi i sklapanje divnih prijateljstva širom Hrvatske: Slavonski brod - izbor najljepše hrvatske nošnje (osvojeno drugo mjesto), Slobodnica-smotra folklora na uskrsni ponedjeljak, nastupi na smotrama u: Bilju,Vukovaru, Bistri, Viškovu, Jelenju itd.

Dječja skupina juniori po prvi puta nastupa u svibnju 2009., na 3.večeri folklora u Tinjanu.
Slijedi nastup na smotri dječjih folklora u Fažani, nastup na otvorenju malog Histria festa u Pulskoj Areni, te za kraj godine plešu na svečanom otvorenju ISAP-a u Tinjanu.
Redaju se tu i nastupi na lokalnim pučkim feštama, otvorenje svečane sijednice Općine Tinjan, te nastup na 4. folklornoj večeri itd.

Sviračka skupina svojim je dosadašnjim radom pod vodstvom prof. Miloša Pernića ostvarila veliki broj nastupa. Od nastupa u turizmu, do nastupa na susretima svirača koji se organiziraju diljem Istre. Deset aktivnih i marljivih članova njeguje svirku na roženicama, mihu, bajsu i organićima.


Večer folklora - Kumpanija Kosirići i gosti

Svake godine u svibnju, počevši od 2007. godine, u sklopu dana Općine Tinjan organiziramo svoju večer folklora pod nazivom Kumpanija Kosirići i gosti. Manifestacija je zamišljena kao vid druženja folkloraša isprepletenim u zajedničkom koncertu. Svake godine nastojimo ugostiti KUD-ove iz različitih krajeva Hrvatske i šire, vokalne skupine, klapske pjevače, svirače na tradicijskim instrumentima itd., kako bi prikazali ostale kulture i običaje.
Ovim putem zahvaljujemo Općini Tinjan,svim sponzorima i dragim prijateljima, koji nam svake godine uvelike pomažu, da folklorna večer u Tinjanu iz godine u godinu, prerasta u sve veću manifestaciju.

Kumpanija Kosirići Tinjan je dosadašnjim radom uvelike napredovala, te ostvarila zacrtane ciljeve i zadatke.
Uz želju za stalnim napredovanjem proširujemo svoje znanje, ulažemo u izradu nošanja te nabavku instrumenata.
Primarni ciljevi ostaju nezaobilazni, a to su plesati, pjevati i svirati, opravdati svoje postojanje i promicati svoj kraj.